Afrikaanse Unie bespreekt of Marokko zich weer mag aansluiten

Afrikaanse Unie bespreekt of Marokko zich weer mag aansluiten
Afrikaanse Unie bespreekt of Marokko zich weer mag aansluiten

Twee thema’s beheersen de tweedaagse top die de staats- en regeringsleiders van de Afrikaanse Unie (AU) vandaag en morgen samenbrengt in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba: er moet een beslissing vallen over Marokko, dat (opnieuw) lid wil worden van de AU en er moet een opvolger gekozen worden van Nkosazana Dlamini-Zuma, voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie. Vanmiddag al werd de Guinese president Alpha Condé verkozen tot de nieuwe voorzitter van de AU, als opvolger van de Tsjadische president. Marokko kan na 33 jaar weer lid worden van de AU. In 1984 stapte het Maghreb-land op uit de voorganger van de AU, de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, omdat die toen de door Marokko bezette Westelijke Sahara erkenden. In juli diende het Noord-Afrikaanse land, en enige Afrikaanse land dat geen AU-lid is, opnieuw een lidmaatschapaanvraag in. Marokko hoopt erop als AU-lid aan diplomatiek gewicht te winnen, onder meer in de strijd tegen de onafhankelijkheidsbeweging Polisariofront.

Zowel over deze kwestie als over de nieuwe commissievoorzitter is het continent verdeeld. Marokko is alleszins bezig aan een charmeoffensief om zich weer te kunnen aansluiten. Zo is koning Mohammed VI aanwezig in Addis Abeba. Financieel kan het lidmaatschap van Marokko interessant zijn, omdat de organisatie, ondanks haar streven om financieel onafhankelijk te zijn, voor 70 procent afhankelijk is van buitenlandse donaties. De Libische dictator Moammar Kadhafi was lange tijd een genereuze weldoener.

Op de AU-top van juli vorig jaar werd geen opvolger gevonden voor Dlamini-Zuma, die sinds 2012 de AU-commissie leidde. Vermoed wordt dat ze Jacob Zuma, haar ex-man, wil opvolgen als president van Zuid-Afrika. Kandidaten voor haar opvolging zijn de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed, de Tsjadische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Faki Mahamat en de Senegalese diplomaat Abdoulaye Bathily.

De erfenis van Dlamini-Zuma wordt als gemengd beoordeeld. Zo slaagde ze er niet in een uitweg te vinden voor de conflicten in Zuid-Soedan, Burundi en Congo. Bij de recente ontwikkelingen in Gambia sloeg Dlamini-Zuma wel hard op tafel.

Bron: Belga