Japans publiek verkiest twee politici met dezelfde naam

Archiefbeeld AFP / T. Yamanaka

Een stembusgang in het zuiden van Japan was niet eenvoudig, dankzij een bizar toeval. Twee kandidaten hadden exact dezelfde naam.

Zowel Shigeru Aoki als Shigeru Aoki deden een worp naar in zitje in de gemeenteraad van Karatsu. En hoewel het mogelijk is om de naam op meerdere manier te schrijven, gebruikten beide heren exact dezelfde tekens voor hun noemer.

Zelfs de politieke partij kon niet baten, want beide Aoki’s kwamen op als onafhankelijken. Tot overmaat van ramp hebben beide politici eerdere ervaring in de bouwsector en hebben ze dezelfde mening over een aantal zaken.

Stemmers moesten hun voorkeur dus aangeven door objectieve kenmerken neer te pennen, zoals ‘de jongere’, ‘de oudere’ of ‘de nieuwkomer’. Subjectieve verschillen, zoals ‘de knappere’ werden niet goedgekeurd volgens BBC News. Om hen te helpen, hingen er lijsten met de namen, leeftijden en eventuele ambten van de kandidaten.

Uiteindelijk hebben beide politici een zitje gehaald in de gemeenteraad. Niet moeilijk, want voor 30 zetels waren er slechts 32 kandidaten. Al geeft de jongere Aoki wel toe dat heel het verhaal hem wel wat extra naambekendheid heeft gegeven.