Eersteklassers versterken zich op de valreep

Belga / B. Fahy

Nog tot vanavond middernacht hebben de Belgische profclubs om bijkomende versterking aan te trekken voor de tweede seizoenshelft. Vooral bij Racing Genk en Standard beweegt er nog heel wat.

De prijs voor de meest opmerkelijke last minute transfer gaat zonder twijfel naar Genk. De Limburgers bevestigen dat Mathew Ryan de komende zes maanden in de Luminus Arena zal spelen. De Australische doelman moet de enkelblessure van Marco Bizot helpen opvangen.

Ryan komt op huurbasis over van het Spaanse Valencia, waar hij pas de nummer drie was in de rangorde. «Met Ryan voegen we een doelman met ervaring op topniveau toe aan onze kern», klinkt het. De voormalige keeper van Club Brugge genoot deze winter ook interesse van Anderlecht, maar omwille van zijn blauw-zwarte verleden zag hij het niet zitten om naar het Astridpark te trekken. De Brusselaars kozen dan maar voor Ruben Martinez als concurrent voor Frank Boeckx.

Naast de transfer van Ryan is ook de komst van Pierre-Désiré Zebli afgerond. De 19-jarige Ivoriaanse middenvelder legde vorige week al medische testen af. Hij komt over van de Italiaanse tweedeklasser Perugia.

Ook bij Standard, dat net als Genk naast play-off 1 dreigt te grijpen, draait de transfermolen op volle toeren. Op de voorlaatste dag van de wintermercato legden de Rouches twee spelers vast. Het gaat om de 21-jarige Oekraïense belofte-international Valeriy Luchkevych, die tot dusver voor Dnipro Dnipropetrovsk speelde.

«Aangezien hij op de beide rechterflankposities uit de voeten kan, zal hij de concurrentie binnen de groep aanscherpen», klinkt het in Luik. De andere aanwinst is Dieumerci Ndongala. De flankaanvaller kwam bij AA Gent zelden aan de bak en tekende op Sclessin een contract voor 3,5 jaar. De Congolese international kent het huis want van 2007 tot 2011 doorliep hij de jeugdopleiding van Standard.

Bij de Buffalo’s lijkt Jérémy Perbet overigens nog altijd op weg naar de uitgang, al was er bij het ter perse gaan nog geen nieuws over een eventuele transfer. Martin Remacle vertrekt dan weer bij Standard. Het 19-jarige jeugdproduct van de Rouches hoopt op meer speelkansen bij de Italiaanse middenmoter Torino, de huidige nummer negen in de Serie A.