WK veldrijden – Van Aert had titel zelf niet verwacht

WK veldrijden - Van Aert had titel zelf niet verwacht

Wout van Aert kroonde zich zondag voor het tweede jaar op rij tot wereldkampioen in het veld. “Ik had dit niet verwacht”, sprak hij na afloop, “er waren twijfels door mijn knieblessure. En dan haal ik het toch, ondanks die manke voorbereiding.” Van Aert beleefde twee moeilijke weken, door de knieproblemen, maar ook door het getwitter van zijn collega’s. “Het was alsof niemand geloofde dat ik een probleem had met de knie”, zei hij, “dat was echt frustrerend. Een week van je fiets moeten blijven zo kort voor het WK, daar loop je de muren van op. Men vertelt je wel dat je de conditie niet kwijt raakt, maar fijn is dat niet, om als sportman zo langs de kant te moeten staan.”
Pas maandag mocht hij terug op de fiets en dus waren er twijfels. “Ik hoopte wel om hier goed te zijn, maar vooraf wist ik niet of dat wel het geval zou zijn. Mijn start was echt niet goed, het ging veel te snel, ik raakte niet in mijn ritme. Na 500 meter geloofde ik dat ik voor zilver zou strijden, maar gelukkig vond ik mijn ritme in de tweede ronde en vatte ik moed. Ik mocht Mathieu niet te ver laten rijden en uiteindelijk raakte ik bij hem en kregen we een duel.”
Totdat Van der Poel lek reed, voor de vierde keer al en ver van de materiaalpost. In geen tijd had Van Aert twintig seconden bonus. “Het is jammer dat pech zijn rol hier speelt”, zegt hij, “maar dat hoort ook bij de cross. Ik ben zelf ook één keer lek gereden, gelukkig net voor de materiaalpost, maar daarna bleef ik gespaard van lekke banden.”
En dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de bandenkeuze. Net zoals op het WK in Tabor koos Van Aert voor groene Michelin-tubes, oud materiaal van Niels Albert. “We hebben de weersvoorspellingen in de gaten gehouden”, aldus Van Aert, “we wisten dat het zou dooien, op een bevroren parcours met een laagje modder op. Het zijn tubes die voor mij ideaal zijn om dan te rijden. Ik heb graag een goede grip op de ondergrond. Het is geen evidente keuze, want je bolt wel minder goed, maar samen met Niels besloten we om er hier mee te rijden en brachten we drie sets mee. Ik heb tijdens de verkenning ook even met rhino’s geoefend, maar naar mijn gevoel ging dat minder vlot. Dus kozen we voor die Michelin-tubes, met redelijk veel druk in. Dat zorgde er wellicht voor dat ik minder lek reed dan de anderen.”
Dat en natuurlijk een goede conditie zorgden er voor dat Van Aert zich voor het tweede jaar kroonde tot wereldkampioen. “Het gevoel is anders dan na het WK in Heusden-Zolder”, zei hij, “dat was voor eigen volk en de eerste keer, maar nu ben ik ook wel bijzonder trots en mag ik nog een jaar met die trui koersen. Het waren twee moeilijke weken, ik heb geantwoord met de pedalen”, reageerde hij nog even kort op het getwitter van Pauwels en Van der Poel. “Neen, het doet niet extra deugd dat zij nu net twee en drie zijn, maar hun actie heeft wel een rol gespeeld. Ik was geprikkeld en heb daar kracht uit geput. Veel wil ik daar niet meer over zeggen. Dat is het verleden.”
Al antwoordde hij bij Sporza wel waarom hij zijn formulier van een dopingcontrole niet online wil zetten. “In de eerste plaats omdat het privé is”, zei hij, “en als ik dan zie dat Kevin een blanco formulier tweet dan begrijp ik dat niet goed. We zijn topsporters, we gebruiken vitaminen en supplementen en dat is volstrekt legaal. Daar is niets mis mee, maar ik wil gewoon niet dat de concurrentie kan lezen wat ik gebruik. Het is niet iets om prijs te geven”, eindigde hij, “en zeker niet in de week voor het WK.”

bron: Belga