Voorverkiezingen Franse socialisten – Benoît Hamon haalt ruime overwinning

Voorverkiezingen Franse socialisten - Benoît Hamon haalt ruime overwinning
Voorverkiezingen Franse socialisten - Benoît Hamon haalt ruime overwinning

Benoît Hamon heeft zondag de socialistische voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van april-mei in Frankrijk gewonnen. Hij lag in de tweede stemronde ruim voor op oud-premier Manuel Valls, zo maakten verscheidene bronnen binnen de Parti socialiste bekend. Gewezen minister van Onderwijs Benoît Hamon (49), die tot linkervleugel van de Franse socialistische partij behoort, zou volgens gedeeltelijke uitslagen ongeveer 58 procent van de stemmen gekregen hebben, tegen 42 procent voor Manuel Valls (54), die in de rechtervleugel van de PS ligt.
In zijn toespraak benadrukte Hamon de noodzaak om een “nieuwe bladzijde van onze geschiedenis te schrijven. Ons land heeft nood aan links, maar een modern, innoverend links, gericht op de toekomst. Een links dat denkt aan de wereld zoals hij is en niet zoals hij is geweest”, aldus Hamon, de favoriet voor deze voorverkiezingen.
Hamon wil het linkse kamp samenbrengen. Hij kondigde aan vanaf maandag contact op te nemen met alle kandidaten van deze voorverkiezing, maar ook met “iedereen die links en de politieke ecologie erkent, in het bijzonder Jean-Luc Mélenchon en Yannick Jadot, om enkel aan het belang van Frankrijk te denken.”
Tegenkandidaat Manuel Valls erkende dat Hamon duidelijk heeft gewonnen. Hij feliciteerde hem en benadrukte dat Hamon nu de kandidaat “van onze politieke familie is.”

Bron: Belga