AA Gent te sterk voor Club Brugge in Slag om Vlaanderen

AA Gent heeft vandaag de topper van de 24e speeldag in de Jupiler Pro League gewonnen. De Buffalo's haalden het in de 'Slag om Vlaanderen' met 2-0 van leider en landskampioen Club Brugge, de Japanse nieuwkomer Yuya Kubo (53.) en de Malinees Kalifa

Coulibaly (90.+3) waren de doelpuntenmakers in de Ghelamco Arena. Door de nederlaag kan Blauw-Zwart zijn leidersplaats verliezen aan Anderlecht (als de Brusselaars later vandaag Standard kloppen). Thuisploeg Gent liet nieuwkomers Kubo en Samuel Gigot debuteren, Coulibaly is terug van de Africa Cup en startte diep in de spits. Bij Club was ouderdomsdeken en kapitein Timmy Simons aan zijn 1.000e wedstrijd uit zijn carrière toe. In de openingsfase waren kansen schaars, pas halfweg de eerste periode kwamen er enkele mogelijkheden. Vossen miste zijn schot, aan de overzijde ging een volley van Asare over. Even later was Izquierdo dicht bij de openingstreffer, zijn poging werd echter in extremis afgeblokt door Gigot.

Iets voorbij het halfuur kwamen de Buffalo's ei zo na op voorsprong. Engels verschalkte bijna zijn eigen doelman Butelle, in de rebound stond de Fransman ook pal op een inzet van Neto. Blauw-Zwart reageerde en Kalinic moest Vossen en Refaelov afstoppen. Na een leuke eerste helft bleef het 0-0, al kregen Coulibaly en Cools nog mogelijkheden.

Na rust knalde Simon al snel van dichtbij op de paal, even later was de 1-0 dan toch een feit. De Japanse nieuwkomer Kubo speelde zich meteen in de harten van de Gentse fans door een vrije trap knap in doel te krullen: 1-0 na 53 minuten. Niet veel later schreeuwde de thuisaanhang om een strafschop, maar ref Laforge liet de charge van Palacios op Simon onbestraft.

Met nog een kwartier op de klok kon de landskampioen eindelijk opnieuw reageren. Vanaken, Diaby en Engels vonden echter een attente Kalinic op hun weg. In de ultieme slotfase mocht Coulibaly de bevrijdende 2-0 door de benen van Butelle in doel trappen.

Later vandaag (18u) staat er met de Clasico tussen Anderlecht en Standard nog een bijzonder interessante partij op het menu, 's avonds (20u) sluiten Moeskroen en Eupen de 24e speeldag af op Le Canonnier. Wint Paars-Wit van de Rouches, wordt het de nieuwe leider in de stand. Club staat momenteel nog op één, met twee punten meer dan Anderlecht. AA Gent doet een goede zaak en haalt KV Oostende bij op plaats vijf.