Inreisverbod voor moslims oogst storm van verontwaardiging

AFP / J. Lott

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beslist mensen uit zeven moslimlanden voorlopig niet meer toe te laten tot de VS. De beslissing kan op veel kritiek rekenen.

Reizigers uit Somalië, Iran, Irak, Jemen, Syrië, Soedan en Libië kunnen de komende negentig dagen de VS niet in. Vluchtelingen uit de hele wereld worden voor een periode van 120 dagen geweerd, uit Syrië zelfs voor onbepaalde tijd. Verschillende mensen kwamen daardoor vast te zitten op luchthavens. In Caïro weigerde luchtvaartmaatschappij EgyptAir vijf Iraakse migranten naar de VS mee te nemen. Ze zijn naar Irak teruggestuurd. Ook KLM heeft op enkele luchthavens in totaal zeven mensen niet naar de VS meegenomen.

Terugsturen

Tientallen inwoners uit de betrokken landen zijn op Amerikaanse luchthavens gearresteerd. De meesten onder hen beschikken over een geldig visum en soms zelfs over een green card, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Het was de bedoeling die mensen terug te sturen, maar een Amerikaanse federale rechter heeft dat verboden. Er vonden in de luchthavens ook protesten plaats om de gearresteerde mensen vrij te laten.

Verontwaardiging

Uit verschillende hoeken van de wereld kwamen er verontwaardigde reacties. De Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelde de beslissing. «Ze is ervan overtuigd dat ook de nodige en vastberaden strijd tegen terrorisme het niet rechtvaardigt om mensen van een bepaalde afkomst of een bepaald geloof algemeen verdacht te maken», zei een regeringswoordvoerder. Premier Charles Michel (MR) zei dat België «het oneens is met een inreisverbod voor zeven moslimlanden». Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken reageerde voorzichtiger. Hij zei dat «het belangrijk is om niet hysterisch te doen en om eens te kijken wat er beslist is».

Op Brussels Airport hebben zich geen problemen voorgedaan met vluchten naar de VS. «Alle vluchten zijn vertrokken zoals gepland», aldus een woordvoerster van de luchthaven. Vanmiddag is er aan het beursgebouw in Brussel protest gepland tegen de maatregel, in navolging van de protesten in de Verenigde Staten. «De wereld gaat een kant op waar we niet heen moeten willen. Een samenleving met eerste- en tweederangsburgers is geen democratie», klinkt het op de Facebookpagina van het evenement.