Zevende eindzege én record voor Serena Williams op Australian Open

Zevende eindzege én record voor Serena Williams op Australian Open

Serena Williams (WTA 2) heeft vandaag de eindzege op de Australian Open op zak gestoken. De 35-jarige Amerikaanse haalde het in de finale in Melbourne in twee sets van haar één jaar oudere zus Venus (WTA 17), na 1 uur en 21 minuten won Serena de ‘Sister Act’ met tweemaal 6-4. Ze pakte zo haar zevende eindwinst op de Australian Open en stak haar 23e grandslamzege op zak, een absoluut record sinds het begin van de Open Era (de Engelse term die de periode van het professionele tennis van 1968 tot nu aanduidt). Als kers op de taart wordt ze maandag ook opnieuw nummer één op de wereld, ze doet haasje-over met de Duitse titelverdedigster Angelique Kerber. In een gelijkopgaande eerste set gingen de Williamsen allebei meteen twee keer door elkaars opslag (2-2). Bij een 3-3 stand lukte Serena een nieuwe break en die voorsprong hield ze ook vast, wat later resulteerde in 6-4 setwinst van 41 minuten. In set twee forceerde Serena bij een 3-3 stand opnieuw een beslissende break, even later maakte ze het af op haar eerste matchbal.

Voor Serena Williams is het de zevende eindzege Down Under, na 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 en 2015. Twaalf maanden geleden verloor ze in de finale van Kerber. De Duitse ging er dit jaar al in de achtste finales uit en verliest dus een pak punten op de komende WTA-ranking. Venus Williams speelde in 2003 al de finale in Melbourne en ook toen was Serena de baas in de zusterstrijd.

De zussen Williams speelden nu al 28 keer tegen elkaar op de WTA Tour. Serena leidt met 17-11. In grandslamfinales was het hun negende onderlinge confrontatie, de vorige was die van Wimbledon 2009. Serena won er zeven, Venus twee.

Met haar 23e grandslamzege wordt Serena Williams overigens ook alleen recordhoudster in het professionele tijdperk (Open Era). De jongste Williams deelde het record van 22 overwinningen met de Duitse oud-speelster Steffi Graf, die haar triomfen op het circuit boekte tussen 1987 en 1999. De Australische Margaret Smith-Court heeft 24 grandslamtitels op haar erelijst (veroverd tussen 1960 en 1973), maar won er daarvan slechts elf in de Open Era.

In totaal heeft Serena Williams nu 72 toernooizeges op haar erelijst, zus Venus zit aan 49.

bron: Belga