Zes Arabieren mogen op luchthaven Caïro niet naar de VS vertrekken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zes Arabieren zijn wegens de opschorting van het Amerikaanse vluchtelingenprogramma door president Donald Trump op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad Caïro niet naar de Verenigde Staten kunnen vertrekken. De vijf Irakezen en een Jemeniet wilden vandaag op een rechtstreekse vlucht stappen van de luchtvaartmaatschappij Egyptair met bestemming New York, maar werden tegengehouden. Dat is vernomen van medewerkers op de luchthaven. "Toen een ambtenaar op de JFK-luchthaven van New York over hun statuut werd geïnformeerd, liet hij weten dat ze niet mochten afreizen", klinkt het. Het speelde geen rol of de zes over geldige visa beschikten en door een medewerker van de Verenigde Naties werden begeleid.

De nieuwe Amerikaanse president had gisteren omvattende reisbeperkingen verordend, om "radicale islamitische terroristen" te beletten naar het land te komen. Vooral vluchtelingen zijn door de tijdelijke maatregel getroffen naast veel mensen uit moslimlanden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid mogen burgers uit Iran, Soedan, Syrië, Libië, Somalië, Jemen en Irak de volgende vier maanden voorlopig niet meer naar de VS afreizen.

Verschillende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen weigeren inmiddels ook Iraniërs met een geldig Amerikaans visum aan boord te laten stappen van toestellen met bestemming de VS. Twee reisagentschappen in Teheran bevestigden dat ze instructies hebben gekregen van de luchtvaartmaatschappijen Emirates, Turkish Airlines en Etihad Airways, om geen tickets meer te verkopen aan Iraniërs met een Amerikaans visum, omdat deze hen weigeren aan boord te nemen.

bron: Belga