Nieuwe Gambiaanse president roept ministers op tot transparantie

Nieuwe Gambiaanse president roept ministers op tot transparantie

De nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow heeft na zijn terugkeer uit ballingschap van zijn ministers geëist dat ze hun vermogen kenbaar maken. Bij zijn eerste persconferentie in de Gambiaanse hoofdstad Banjul verkondigde hij zijn steun aan de persvrijheid. De leden van zijn nieuw kabinet zal hij begin volgende week benoemen. Na zijn eedaflegging in ballingschap in buurland Senegal was Barrow donderdag naar Gambia teruggekeerd. Hij werd ontvangen door een jubelende mensenzee. De gevluchte president Yahya Jammeh hield tot het laatst vast aan de macht, maar plunderde voor hij opstapte nog wel even de staatskas. Meer dan twintig jaar had Jammeh het West-Afrikaans landje van bijna twee miljoen inwoners met harde hand bestuurd. West-Afrikaanse landen waren diplomatiek en militair tussenbeide gekomen om hem eventueel tot een machtsoverdracht te dwingen.
De troepen van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (Ecowas) blijven voorlopig in het land, zei Barrow. Ze blijven steun verlenen aan het overgangsproces en zullen daarna weer vertrekken.
Ex-president Jammeh was vorige zaterdag naar Equatoriaal-Guinea gevlucht. Volgens een adviseur van Barrow zou Jammeh geen belofte van amnestie gekregen hebben.

bron: Belga