Gewezen leider Spaanse socialisten aast op een comeback

Gewezen leider Spaanse socialisten aast op een comeback

De vroegere leider van de Spaanse socialisten (PSOE) Pedro Sánchez wil bijna vier maanden na zijn roemloze aftocht weer aan de top van de partij komen. Hij is in juni kandidaat bij de verkiezingen van de nieuwe secretaris-generaal van de grootste Spaanse oppositiepartij. Dat verklaarde Sánchez zaterdag voor 400 aanhangers op een bijeenkomst in het Andaloesische Dos Hermanas.
De 44-jarige politicus was op 1 oktober 2016 na ruim twee jaar als PSOE-leider afgetreden nadat hij zich maandenlang in een politieke patstelling had gekeerd tegen een nieuwe ambtstermijn van de conservatieve premier Mariano Rajoy. Wegens die “blokkering” en omwille van verschillende verkiezingsnederlagen was hij ook intern steeds meer onder druk geraakt.
Voor Sánchez had de huidige interim-leider van de socialisten, Patxi López (57), zijn kandidatuur al aangekondigd. Verwacht wordt dat minstens ook de PSOE-voorzitster in Andaloesië, Susana Díaz, aan de race deelneemt. De 42-jarige politica wordt binnen de partij beschouwd als de voonaamste tegenstandster van Sánchez. De partijdag van de PSOE, waarop het resultaat van de verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal door de partijleden zal bekendgemaakt worden, vindt op 17 en 18 juni plaats.

bron: Belga