Belgen in het buitenland - Scorende Batshuayi bekert verder met Chelsea, Kompany maakt geslaagde comeback bij City

Leestijd 3 min.

Chelsea heeft zaterdag met 4-0 gewonnen tegen Brentford in de vierde ronde van de Engelse FA Cup. Michy Batshuayi speelde de volledige wedstrijd bij de leider uit de Premier League en toonde zich eenmaal trefzeker. Vincent Kompany stond bij Manchester City voor het eerst in de basis na meer dan twee maanden blessureleed en won met 0-3 op bezoek bij het Crystal Palace van Christian Benteke. In de competitie krijgt Michy Batshuayi amper speelgelegenheid van trainer Antonio Conte, maar in de FA Cup krijgt hij wel de kans om zich te bewijzen. Thibaut Courtois kreeg rust en zat niet in de wedstrijdselectie tegen tweedeklasser Brentford. Na 21 minuten was de wedstrijd al gespeeld na doelpunten van Willian (14.) en Pedro (21.), die laatste na een knappe assist van Batshuayi. In de tweede helft deed Branislav Ivanovic de boeken dicht met de 3-0 na 70 minuten en in de 81e minuut bekroonde Batshuayi zijn puike prestatie met een strafschopdoelpunt.

Bij Manchester City stond aanvoerder Vincent Kompany opnieuw in de basis op bezoek bij Crystal Palace na meer dan twee maanden blessureleed. Hij viel toen uit na een zware botsing met zijn eigen doelman Claudio Bravo, ook in een uitwedstrijd tegen Crystal Palace. Het werd een geslaagde comeback voor Kompany dankzij een 0-3 overwinning na doelpunten van Raheem Sterling (43.), Leroy Sané (71.) en Yaya Touré (90.). Kompany maakte de 90 minuten rond, terwijl Kevin De Bruyne rust gegund werd op de reservebank. Christian Benteke werd bij Crystal Palace vervangen bij de rust.

Geen Belgen aan de aftrap bij Tottenham voor de thuiswedstrijd tegen vierdeklasser Wycombe Wanderers. Mousa Dembélé begon op de bank, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, nog steeds geblesseerd, zaten niet in de wedstrijdselectie. Verrassing alom in Londen toen Wycombe met een 0-2 voorsprong ging rusten na twee doelpunten van Paul Hayes (23. en 36., op strafschop). Na de rust kon Tottenham toch orde op zaken stellen dankzij doelpunten van Heung-Min Son (60.) en Vincent Janssen (64., op strafschop). Mousa Dembélé was tussen de twee doelpunten al ingevallen in de 61e minuut. Toch liet Tottenham zich opnieuw verrassen met de 2-3 van Wycombe via Gary Thompson in de 84e minuut. In een knotsgekke wedstrijd daverde White Hart Lane toch nog op zijn grondvesten dankzij de late 3-3 en 4-3 via Dele Alli (89.) en opnieuw Heung-Min Son (90.+7).

Bij Burnley speelde Steven Defour 78 minuten mee in de wedstrijd tegen tweedeklasser Bristol City. Aanvaller Sam Vokes, die voor Wales de 3-1 scoorde in de overwinning tegen België in de kwartfinales van het afgelopen EK in Frankrijk, bracht Burnley op slag van rust op voorsprong (45.). Een uitstekend spelende Steven Defour stelde de overwinning veilig met een prachtige lob in de 68e minuut en werd achteraf uitgeroepen tot 'Man of the Match'.

Matz Sels stond bij Newcastle tussen de palen voor de uitwedstrijd bij Oxford United. Oxford United, een middenmotor in de Engelse derde klasse, kegelde de nummer twee uit de Championship verrassend uit de FA Cup met een 3-0 overwinning na doelpunten van Kane Hemmings (46.), Curtis Nelson (79.) en Antonio Martinez (87.). Bij Newcastle speelde er met voormalig Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic naast Matz Sels nog een andere oude bekende van de Jupiler Pro League mee, maar hij wist net als de rest van zijn team niet te scoren.

Er stonden zaterdag ook enkele wedstrijden in de Engelse Championship op het programma. Marnick Vermijl kwam met Preston North End in actie tegen Ipswich. Hij begon als rechtstachter aan de wedstrijd, kreeg een gele kaart na veertien minuten en werd vervolgens na 78 minuten naar de kant gehaald. Op dat moment stond het 0-1 voor Ipswich na een doelpunt van Tom Lawrence (16.), maar Jordan Hugill (89) kon alsnog een punt in de wacht slepen voor de thuisploeg.