Topmanagers State Department zijn opgestapt bij begin ambtsperiode Trump

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verschillende topambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bij het begin van de ambtsperiode van president Donald Trump opgestart. Ze deden dat nog voor er een nieuwe administratie werd aangeduid, waardoor het onzeker hoe het operationeel beheer in het State Department verder zal georganiseerd worden, schrijft de krant Washington Post donderdag. Volgens de krant stapte ondersecretaris Patrick Kennedy, de verantwoordelijke voor de human ressources in het departement dat 70.000 werknemers telt, woensdag op. Ook drie andere adjunct-secretarissen en directeurs die onder ex-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werkten, trokken de deur al achter zich dicht. Daarnaast stapte de adjunct-secretaris voor diplomatieke veiligheid en de directeur van de overzeese bouwoperaties stapten op op 20 januari, de dag van Trumps eedaflegging.

Het is normaal dat een nieuwe administratie het ontslag vraagt van de verantwoordelijken die politieke functies uitvoeren, maar volgens Washington Post is de snelheid en het aantal ontslagen in de hoogste rangen van het State Department ongezien.

De nieuwe administratie is bovendien nog niet van start gegaan, aangezien ook de benoeming van de Trumps keuze als minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson nog niet werd bevestigd door de Senaat. De keuze van de voormalige CEO van ExxonMobil kreeg kritiek door zijn gebrek aan diplomatieke ervaring, zijn banden met Rusland en zijn twijfelachtige engagement tegenover de mensenrechten. De nummer drie van het State Department, politiek directeur Thomas Shannon, neemt de rol op van interim-directeur van het State Department.

bron: Belga