IMF noemt Griekse schuld "onhoudbaar"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Griekse schuld is "onhoudbaar" en "explosief op de lange termijn", zo blijkt uit een vrijdag uitgelekt rapport van het Internationaal Monetair Fonds IMF. De instelling, die al een tijdje op een andere lijn zit dan Europa als het gaat over Griekenland, roept de eurozone op om "geloofwaardiger" schuldverlichtingsmaatregelen te treffen. Met deze analyse lijkt het weinig waarschijnlijk dat het IMF aan het derde reddingsplan voor Griekenland zal deelnemen. De Duitsers hadden daar nochtans op aangedrongen zodat de eurolanden niet als enige met geld over de brug moeten komen.

In het rapport luidt het letterlijk dat de Griekse schuld onhoudbaar is, "zelfs als de hervormingen volledig worden toegepast". De staatsschuld en de financieringsbehoeften worden volgens het IMF "explosief" op de lange termijn. De staatsschuld zou zonder schuldverlichting tegen 2060 oplopen tot 275 procent van het bruto binnenlands product.

De eurozone wordt in het rapport opgeroepen om veel meer te doen om de schulden van Griekenland te verlichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitstel voor de rentelasten tot 2040 en verlenging van de looptijd van de leningen tot 2070.

bron: Belga