Bart Swings achtste op 1.500 meter in Berlijn

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings is op de Wereldbekermanche schaatsen in de Duitse hoofdstad Berlijn op de achtste plaats geëindigd op de 1.500 meter. In de eerste WB-wedstrijd van het nieuwe jaar finishte Swings in 1:47.84 bijna twee seconden langzamer dan de winnaar, de Nederlander Kjeld Nuis (1:45.94). De Rus Denis Yuskov en de Nieuw-Zeelander Peter Michael mochten respectievelijk als tweede en derde mee het podium op.

In zijn beste races slaagt Swings erin het verval in rondentijden zo klein mogelijk te houden. Omdat zijn basissnelheid niet hoog is, moet hij in de laatste twee ronden toeslaan. Met ovalen van 27.6 en 28.9 seconden lukte die opzet in Berlijn niet. Peter Michael had wel succes, met een laatste ronde in 27.9. Nuis won door in de eerste ronde Yuskov te overdonderen en in de laatste binnenbocht voldoende snelheid te houden.

Voor aanvang van de vijfde manche van het seizoen stond Swings in de WB-stand op de zesde plaats. Met alleen nog de Wereldbekerfinale medio maart in het Noorse Stavanger voor de boeg behield Swings zijn positie. Het klassement wordt aangevoerd door Yuskov, die de eerste plek overnam van de in de Duitse hoofdstad afwezige Amerikaan Joey Mantia.

Over minder dan twee weken moet Swings in topvorm zijn. Bij de Wereldkampioenschappen afstanden worden de schaatsers en de olympische piste in Zuid-Korea getest. De 1.500 meter is net als de massastart op de laatst dag van het toernooi. Swings verwacht dan topfit te zijn. Hij heeft eerder dit seizoen laten doorschemeren niet te zullen starten op de tien kilometer, een onderdeel waarop zijn kans op de titel klein is.

bron: Belga