Accidentele looduitstoot Umicore zorgt voor hoge bloedwaarden bij peuter Accidentele looduitstoot Umicore zorgt voor hoge bloedwaarden bij peuter

door
Belga
Leestijd 3 min.

Een tijdelijke piek in de looduitstoot van materiaaltechnologiebedrijf Umicore in het Antwerpse district Hoboken heeft bij een tweejarig kindje uit de directe omgeving voor bloedwaarden gezorgd die zeven keer hoger liggen dan de 'veilige' gezondheidsnorm. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard. Het bedrijf bevestigt het oorzakelijke verband en stelt dat het een gespecialiseerde firma heeft ingehuurd om het huis van het gezin te reinigen. Ook voor een eventuele vraag om medische ondersteuning staat Umicore open, klinkt het. Umicore, het vroegere Union Minière, was vroeger al verantwoordelijk voor een historische loodvervuiling in de buurt, maar sinds een grondige sanering van de wijk en maatregelen in het bedrijf zelf is dat al jaren grotendeels voorbij. In de zomer van 2015 liet Umicore echter dakwerken uitvoeren aan de loodraffinaderij en werden nadien enkele platen verwijderd omdat de temperatuur binnen gestegen was en ondraaglijk bleek voor het personeel. "Aanvankelijk zagen we weinig effect op de uitstoot, maar vanaf november wel", zegt Umicore-milieucoördinator Jan Kegels. "We hebben eerst de oorzaak elders in het bedrijf gezocht en dachten die ook gevonden en verholpen te hebben, maar de waarden bleven hoog. Daarop hebben we de platen teruggeplaatst."

Volgens Umicore is de situatie sindsdien weer normaal en wordt er nog gewerkt aan bijkomende maatregelen zoals het plaatsen van een afzuiging van het hele gebouw, in plaats van enkel aan de installaties zelf. De buurt werd ook op de hoogte gehouden via folders en een infovergadering, klinkt het.

Of het kind in kwestie gezondheidsproblemen overhoudt van de blootstelling, zal allicht pas op langere termijn blijken. Toxicoloog Jan Tytgat heeft het onder meer over een mogelijke vermindering van de fijne motoriek en een negatieve impact op het IQ. Een tijdelijke piek in de looduitstoot van materiaaltechnologiebedrijf Umicore in het Antwerpse district Hoboken heeft bij een tweejarig kindje uit de directe omgeving voor bloedwaarden gezorgd die zeven keer hoger liggen dan de 'veilige' gezondheidsnorm. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard. Het bedrijf bevestigt het oorzakelijke verband en stelt dat het een gespecialiseerde firma heeft ingehuurd om het huis van het gezin te reinigen. Ook voor een eventuele vraag om medische ondersteuning staat Umicore open, klinkt het. Umicore, het vroegere Union Minière, was vroeger al verantwoordelijk voor een historische loodvervuiling in de buurt, maar sinds een grondige sanering van de wijk en maatregelen in het bedrijf zelf is dat al jaren grotendeels voorbij. In de zomer van 2015 liet Umicore echter dakwerken uitvoeren aan de loodraffinaderij en werden nadien enkele platen verwijderd omdat de temperatuur binnen gestegen was en ondraaglijk bleek voor het personeel. "Aanvankelijk zagen we weinig effect op de uitstoot, maar vanaf november wel", zegt Umicore-milieucoördinator Jan Kegels. "We hebben eerst de oorzaak elders in het bedrijf gezocht en dachten die ook gevonden en verholpen te hebben, maar de waarden bleven hoog. Daarop hebben we de platen teruggeplaatst."

Volgens Umicore is de situatie sindsdien weer normaal en wordt er nog gewerkt aan bijkomende maatregelen zoals het plaatsen van een afzuiging van het hele gebouw, in plaats van enkel aan de installaties zelf. De buurt werd ook op de hoogte gehouden via folders en een infovergadering, klinkt het.

Of het kind in kwestie gezondheidsproblemen overhoudt van de blootstelling, zal allicht pas op langere termijn blijken. Toxicoloog Jan Tytgat heeft het onder meer over een mogelijke vermindering van de fijne motoriek en een negatieve impact op het IQ.

bron: Belga