Aantal “onverzekerbare” automobilisten vorig jaar met 10 procent aangegroeid

Het aantal automobilisten dat geen autoverzekering meer krijgt, bijvoorbeeld omdat ze in het verleden meerdere ongelukken hebben veroorzaakt, is vorig jaar met bijna 10 procent toegenomen. Uit de recentste statistiek van het Tariferingsbureau blijkt dat vorig jaar 36.598 mensen een aanvraag indienden, 9,9 procent meer dan in 2015. Er is nog een stijging van het aantal, maar anderzijds is die stijging wel minder sterk dan de jaren ervoor. Een autoverzekering is verplicht in ons land, maar wie bijvoorbeeld meerdere ongevallen veroorzaakte, kan op de markt vaak geen verzekering meer krijgen, of alleen tegen erg hoge tarieven. Sinds 2003 kunnen automobilisten die door drie verschillende verzekeringsmaatschappijen zijn geweigerd, of van wie de premie te hoog is opgelopen na diverse schadegevallen, naar het Tariferingsbureau stappen. Dat stelt voor hen de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast. Het bureau houdt daarbij rekening met het vermogen van de auto, de leeftijd van de bestuurder en zijn schadeverleden.

In 2016 waren het 10 procent meer dan in 2015. Maar de toename is, gezien op een langere termijn, dan weer aan het afnemen, want in het jaar 2014 bedroeg de aangroei nog +13,5 procent, in 2013 was het zelfs +27,4 procent.

Aan het absolute cijfer van 36.598 aanvragen dient ook een nuancering aangebracht. “Bij 59,3 procent van die aanvragen gaat het om een hernieuwing van de aanvraag”, zegt Annick Dewulf, voorzitter van het Tariferingsbureau, op het internet bekend als www.bt-tb.be. Acht op de tien aanvragen gebeuren overigens al via BTonline.

bron: Belga