150-tal actievoerders tegen sluiting opvangponton in Gent

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de Gentse Rigakaai hebben vrijdagavond zowat 150 mensen actie gevoerd tegen de sluiting van het opvangponton Reno. Ze vinden het niet kunnen dat de vluchtelingen een nieuwe opvangplek veraf en zelfs over de taalgrens krijgen, na al de inspanningen die het afgelopen jaar geleverd werden.

Fedasil besliste eind vorig jaar dat het ponton op 5 maart dicht moet, en dus geen verlenging voor een jaar krijgt. Sindsdien en de komende weken worden alle vluchtelingen in andere centra verspreid over het land ondergebracht. De sluiting kadert in de afbouw van de tijdelijke opvang, omdat de instroom verminderde.

"Die mensen hebben heel veel moeite gedaan om een verplichte integratiecursus en lessen Nederlands te volgen, en nu moet er over enkele dagen afscheid genomen worden", klaagt Evelyne Huughe van vzw Een Hart voor Vluchtelingen aan. Dat de vluchtelingen op hun nieuwe plek opnieuw moeten beginnen, een nieuw netwerk moeten uitbouwen en soms zelf de Franse taal moeten aanleren, vinden de actievoerders ontwrichtend en demotiverend.

In een open brief "Zeg nee tegen Theo" vraagt Esmeralda, een vrijwilliger van Een Hart voor Vluchtelingen en buddy van een bewoner van het ponton, "met absolute aandrang" om de mensen van het opvangcentrum Reno in geen geval naar Wallonië te sturen. "Geef ze alstublieft de kans om in de buurt van Gent te blijven, de plek waar ze zoveel belangrijke banden hebben opgebouwd."

Tijdens een protestactie nabij het opvangponton vrijdagavond nam Esmeralda het woord, net als schooldirecteur Bart Devaere (De Toverstaf), die verschillende vluchtelingenkinderen na de kerstvakantie niet meer terugzag. Ook een vluchteling getuigde over de gevolgen van de beslissing, en medevluchtelingen bakten koekjes voor de naar eigen schatting 150 actievoerders.

bron: Belga