Wat is Chinees Nieuwjaar?

Dit weekend is het Chinees Nieuwjaar. Miljoenen Chinezen keren dan terug naar hun familie om feest te vieren.

Wat is Chinees Nieuwjaar?

Morgen (zaterdag) begint in een groot deel van Azië het Lentefestival, dat bij ons Chinees Nieuwjaar genoemd wordt. In China en andere Aziatische landen gebruikt men die term niet. Het Lentefestival is het begin van het nieuwe jaar volgens de maankalender. Volgens die kalender begint een nieuwe maand, en dus ook het nieuwe jaar, bij een nieuwe maan. Een nieuwe maan is het tegengestelde van een volle maan, met andere woorden een maan die niet zichtbaar is voor ons. Het Lentefestival duurt 15 dagen en begint dit jaar op 28 januari. Het komende jaar is het jaar van de haan.

Waar wordt het gevierd?

Chinezen vieren het Lentefestival traditiegetrouw bij hun familie. Dat betekent dat velen een lange reis moeten ondernemen. Daardoor ontstaan er gigantische verkeersstromen. Het Lentefestival is de grootste jaarlijkse menselijke migratiegolf ter wereld. In totaal zullen naar verwachting drie miljard mensen zich verplaatsen in de periode tussen half januari en half februari. Afgelopen maandag telde het Chinees ministerie van Transport 83 miljoen reizigers op één dag, een recordaantal. Ongeveer zes miljoen mensen zullen het feest in het buitenland vieren.

Hoe ziet het feest eruit?

Het Lentefestival kent heel wat tradities. Zo wordt het hele huis gekuist op de laatste dag van het oude jaar. Het oude jaar wordt zo ‘weggekuist’. Op oudejaarsavond is er een groot feestmaal met de hele familie. Exact om middernacht luiden er klokken. Op pleinen overal in China zijn er voor de gelegenheid gigantische klokken geïnstalleerd. Men gelooft dat het luiden van de klokken geluk brengt.

Vanwaar die haan?

Het komende jaar is het jaar van de haan. De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren. Elk jaar staat in het symbool van een ander dier. Kenmerken van de haan zijn agressiviteit en opschepperig gedrag, maar hij is ook beschermend en nuchter. Volgens de Chinese traditie zullen die kenmerken het nieuwe jaar typeren.