Top State Department neemt ontslag na bezoek Tillerson

Top State Department neemt ontslag na bezoek Tillerson

Nog voor Rex Tillerson zijn job als minister van Buitenlandse Zaken heeft opgenomen, heeft het hele topmanagement van het ministerie ontslag genomen. Dat schrijft donderdag de krant Washington Post. De exodus gebeurde na een bezoek van Tillerson aan het State Department. De reden voor het collectief ontslag is nog onduidelijk. Naar verluidt verloopt de transitie in Foggy Bottom heel moeilijk. Scheidend minister John Kerry en anderen klaagden al een tijdje over openlijke “desinteresse” en het uitblijven van overleg om de overgang vlekkeloos te laten verlopen.

Het ontslag van vier managers wordt beschreven als de grootste brain drain in decennia op Buitenlandse Zaken. Tillerson, ex-ceo van Exxon Mobil, heeft -net als president Trump overigens- geen politieke of diplomatieke ervaring.

De ontslagen wijzen alleszins op onvrede met het voornemen van team-Trump om het Amerikaanse buitenlandbeleid grondig om te gooien. De Trump-slogan ‘America First’ wijst op een door sommigen gehoopte, door anderen gevreesde omslag van globaal interventionisme naar isolationisme.

bron: Belga