Tabaks- en reclamebedrijven grotendeels vrijgesproken voor inbreuken op reclameverbod

Tabaks- en reclamebedrijven grotendeels vrijgesproken voor inbreuken op reclameverbod

De Brusselse correctionele rechtbank heeft tabaksbedrijven British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) en reclamebedrijf JC Decaux Insert Belgium vandaag grotendeels vrijgesproken voor een reeks beweerde inbreuken op het verbod op tabaksreclame. Een deel van de inbreuken werd wel bewezen verklaard en daarvoor kreeg BAT een boete van 90.000 euro, JC Decaux een boete van 60.000 euro, waarvan 45.000 euro met uitstel en JTI de gunst van de opschorting. De burgerlijke partijstelling van de vzw Kom op tegen Kanker werd onontvankelijk verklaard. Het parket Halle-Vilvoorde had in december boetes van 120.000 en 30.000 euro gevraagd tegen BAT en JTI, en tweemaal een boete van 12.000 euro tegen JC Decaux. Volgens het parket werden bij verschillende winkels, die op de hoek van twee straten lagen, affiches van BAT- en JTI-merken aangebracht op de twee gevels, wat niet zou kunnen. Volgens de rechtbank omschreef de wet niet duidelijk wat onder een voorgevel moest verstaan worden zodat die term moest geïnterpreteerd worden als de gevel aan de straatkant. Winkels op straathoeken hadden aldus twee voorgevels, zodat er geen sprake was van een inbreuk op het reclameverbod.

Ook zouden er affiches met slogans voor BAT-merken in verschillende winkels aangebracht zijn, wat ook verboden is aangezien op tabaksaffiches enkel de merknaam mag te zien zijn. De rechtbank oordeelde echter dat de betrokken slogans gedeponeerd waren als merken, zodat de affiches voldeden aan alle wettelijke voorschriften.

BAT werd dan weer wel veroordeeld omdat het megapacks sigaretten had aangeboden aan een lagere prijs, reclame gemaakt had voor een sigarettenmaker en toebehoren, waarop bovendien geen gezondheidswaarschuwing stond, en reclame-affiches aangebracht had. JTI had dan weer een tabaksaffiche laten hangen op een krantenwinkel die al twee maanden leegstond.

bron: Belga