Socialistische bond spreekt van vooruitgang tijdens overleg

door
Belga
Leestijd 1 min.

In tegenstelling tot de christelijke vakbond, bleven de socialistische en liberale bond donderdag wel rond de tafel zitten met de directie van bpost. Daarbij werd er vooruitgang geboekt, luidt het aan socialistische zijde. Werknemers zouden meer tijd krijgen voor een aantal taken, en er zouden 112 voltijdse equivalenten bijkomen, zegt een vakbondsman. "Wanneer je een vergadering verlaat, is vooruitgang niet mogelijk", stelt Jacques Lespagnard van de socialistische bond. "Na het vertrek van ACV hebben we voortgewerkt aan de dossiers van de dag. Het was niet allemaal positief, maar sommige normen zijn verbeterd voor het personeel."

De normen verwijst naar de normencatalogus die deel uitmaakt van het georoutesysteem. Die catalogus is een opsomming van elke handeling en hoeveel seconden die mag duren. Volgens de Franstalige vakbondsman zijn onder meer de normen voor postsortering en krantenbedeling verbeterd. De tijd die een werknemer eraan kan besteden, is dus vermeerderd. "Het gaat om seconden, maar in sommige gevallen bereikt de verhoging 200 procent", aldus Lespagnard.

Er zou ook sprake zijn van 112 bijkomende voltijdse equivalenten, en het bedrijf zou zich blijven buigen over het dossier welzijn. "Het is uiteraard onvoldoende, maar het gaat in de goede richting en het zal op termijn leiden tot vooruitgang voor de werknemers", besluit Lespagnard.

De christelijke vakbond ACV-Transcom stapte donderdag op tijdens een vergadering van het paritair comité bij bpost. De bond dient een nationale stakingsaanzegging in. Bpost zal later op de dag reageren.

bron: Belga