Ruim duizend Gentenaars vormen menselijke ketting om stadsbibliotheek te verhuizen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat 1.100 Gentenaars, jong en oud, hebben donderdagmiddag een ketting van de oude stadsbibliotheek tot de Krook gevormd, om de eerste van nog 200.000 boeken te verhuizen naar De Krook. "De boeken van de bibliotheek zijn van iedereen en daarom heb ik iedereen opgeroepen om mee te komen helpen met de start van de verhuis", zegt de Gentse Cultuurschepen Annelies Storms (sp.a). "Het is een idee dat van in het begin leefde", vult Nathalie De Neve van de Gentse stadsbibliotheek Gent aan. "We hopen dat iedereen nu weet dat we verhuizen en ook de weg vindt."

De respons was massaal. Er schreven zich 873 scholieren en leerlingen uit middelbare scholen in, bovenop 189 volwassenen waaronder enkele zeventigers. Onder begeleiding van de bandjes De Piepkes (Roland, Sioen en Pieter-Jan De Smet) en De Pijpkes werden 1.250 boeken uit de jongerencollectie van het oude gebouw aan het Woodrow Wilsonplein doorgegeven tot aan De Krook, over het Zuid tot aan de kronkelende Leie.

Het is het begin van veel meer, want tot eind volgende week worden 200.000 titels in 4.500 dozen gestopt en verhuisd door een externe firma. Daarna wordt alles uitgepakt. De afgelopen weken verhuisden al 150.000 titels uit het magazijn naar De Krook. Vanaf 1 maart worden alle burelen van het personeel in gebruik genomen.

De Krook-bibliotheek opent tijdens het weekend van 10 maart. De oude bibliotheek wordt volgend jaar gerenoveerd tot administratief centrum, in tussentijd krijgen creatievelingen ruimte om er dit jaar hun ding te doen.

Gentenaars die boeken willen lenen, kunnen tot het openingsweekend terecht in de veertien bibliotheekfilialen. In de hoofdbibliotheek is ondertussen een 'pop-up' bib geopend, waar weliswaar niets ontleend kan worden, maar onder meer wel boeken teruggebracht of gereserveerde items opgehaald worden.

bron: Belga