Man die getipt wordt als VS-ambassadeur bij EU speculeert over einde euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ted Malloch, de man die getipt wordt als toekomstig Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie, heeft weinig vertrouwen in het voortbestaan van de euro. De Europese eenheidsmunt zou binnen de komende achttien maanden kunnen instorten, zo verklaarde Malloch aan de Britse openbare omroep BBC. "Wat ik dit jaar zeker zou doen, is short gaan op de euro", zo verwees Malloch naar een positie op de beurs waarbij men speculeert op een dalende koers. Malloch, die professor is aan de Britse Henley Business School, meent dat de eenheidsmunt "het komende jaar, anderhalf jaar zou kunnen instorten".

De Europese Commissie wou donderdag niet rechtstreeks reageren. De woordvoerder van Jean-Claude Juncker beperkte zich tot een verwijzing naar een verklaring van de voorzitter tijdens een speech in het Europacollege in Brugge, enkele uren voor Donald Trump in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. "Jullie moeten één zaak weten: het project van Europese integratie is in het gelijk gesteld door de geschiedenis."

Malloch is nog niet benoemd, maar hij wordt alom getipt als de man die de regering van Trump gaat vertegenwoordigen bij de Europese instellingen. Eerder deze maand ging hij op interview in de Trump Tower. Zijn verklaringen vormen alvast een echo van het geruchtmakende interview waarin Trump voorspelde dat in navolging van Groot-Brittannië ook andere lidstaten de Europese Unie zullen verlaten.

De Britse premier Theresa May gaat vrijdag als eerste Europese leider op bezoek in Washington. Daar zal onder meer over de mogelijkheden van een bilateraal handelsakkoord gesproken worden. De Commissie beklemtoonde de voorbije weken meermaals dat de Britten wel met derde landen mogen praten over zo'n akkoorden, maar geen onderhandelingen mogen voeren zolang ze lid zijn van de Europese Unie. Dat behoort immers tot de exclusieve Europese bevoegdheden.

Maar het is onduidelijk waar de grens tussen praten en onderhandelen ligt en hoe de Commissie zou kunnen optreden tegen eventuele overtredingen. Malloch komt het alleszins "absurd" voor. "Wanneer je vrouw een verhouding heeft met iemand anders, kan je haar zeggen dat het moet stoppen, maar vaak maakt dat geen einde aan de verhouding." Volgens hem kan een handelsdeal tussen Washington en Londen in negentig dagen beklonken worden.

bron: Belga