De Apocalyps weer een half minuutje dichterbij

De Apocalyps weer een half minuutje dichterbij

De kans dat de mensheid zichzelf uitroeit, is sinds middernacht woensdag (en dan nog wel plaatselijke tijd) weer een half minuutje dichterbij gekomen. De Bulletin of the Atomic Scientists kondigde donderdag aan dat het de beruchte Doomsday Clock een halve minuut vooruit heeft gezet. Door de globale opwarming en een grotere kans op nucleaire oorlogvoering staat de klok nu op twee en een halve minuut voor middernacht. Het is ooit nog erger geweest: in 1953 stond de doemsdagklok op 2 voor 12, nadat zowel de VS als de Sovjet-Unie tests hadden uitgevoerd met de waterstofbom (de H-bomb).

De toegevoegde halve minuut is het gevolg van het annus horibilis 2016. In een communiqué verwijzen de atoomwetenschappers naar “de wereldwijde opkomst van een virulent nationalisme, de uitlatingen van VS-president Donald Trump over kernwapens en het klimaat, een somber wordend globaal veiligheidslandschap door, onder andere, steeds gesofisticeerdere technologie en een toenemend veronachtzamen van wetenschappelijke expertise”.

In 2015 was de klok reeds vooruitgezet van 5 naar 3 voor twaalf. De Doomsday Clock is beginnen tikken in 1947. Zij werd bedacht door wetenschappers die aan het Manhattan Project hadden deelgenomen, een project dat uiteindelijk leidde tot Hiroshima en Nagasaki en een “nucleaire wedloop” tijdens de Koude-Oorlogsdecennia.

bron: Belga