Druk Publifin-schandaal wordt Waals minister teveel

Druk Publifin-schandaal wordt Waals minister teveel
Belga / S. Kip

Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) heeft ontslag genomen. Hoewel hij benadrukt recht in zijn schoenen te staan, is de “sereniteit” van zijn werking door het Publifin-schandaal niet meer verzekerd.

Het relaas van de onthulling van het Publifin-schandaal leest als de kroniek van het aangekondigde ontslag van Furlan. De minister zat al van het begin middenin de storm, toen uitlekte dat zijn adjunct-kabinetschef een van de mandatarissen was die jarenlang premies opstreek voor ‘spookvergaderingen’ bij de intercommunale. Net voordat het Waals parlement zou stemmen over een motie van wantrouwen tegen Furlan, hield hij de eer aan zichzelf en bood hij zijn ontslag aan.

“Ik ben geen Calimero en ga dus niet klagen”, verklaarde de burgemeester van Thuin. “Ik heb mijn lot steeds in eigen handen genomen. Het leven is meer dan een ministerschap.” Zijn opvolger wordt Pierre-Yves Dermagne.

Het ontslag van Furlan is een serieuze tegenvaller voor de PS. De 54-jarige ex-bedrijfsleider was één van de rijzende sterren binnen de partij en werd door Elio Di Rupo bestempeld als iemand die de Waalse socialisten opnieuw een proper imago zou geven.

De Waalse regering kondigde meteen ook een batterij maatregelen aan die een “omwenteling” teweeg moeten brengen op het vlak van bestuur en ethiek. “Honderden mandaten verdwijnen en de vergoedingen worden fors verlaagd of gewoon afgeschaft”, kondigde minister-president Paul Magnette (PS) aan.