Trump wil onderzoek naar «illegale stemmen»

Trump houdt vol dat miljoenen stemmen voor Clinton illegaal waren
Trump houdt vol dat miljoenen stemmen voor Clinton illegaal waren

Donald Trump heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar «illegale stemmen» bij de presidentsverkiezingen. Nochtans gelooft niemand dat er illegaal gestemd is.

Trump haalde bij de verkiezingen in totaal minder stemmen dan zijn concurrente. Hij verloor de zogenoemde ‘popular vote’, maar won toch de verkiezingen door het systeem waarbij de winnaar van een staat alle kiesmannen in die staat krijgt. De nieuwe president lijkt dat echter moeilijk te kunnen verkroppen en beweert dat miljoenen mensen illegaal voor Hillary Clinton gestemd hebben. Het zou gaan om drie tot vijf miljoen stemmen.

Hij beloofde op Twitter een «groot onderzoek naar stemfraude». Volgens hem gaat het om kiezers die in twee staten tegelijk geregistreerd waren, illegale kiezers en geregistreerde kiezers die al overleden zijn. Ongeveer iedereen, behalve de entourage van Trump, is het er echter over eens dat er geen bewijzen zijn voor zulke fraude. Zelfs de onderzoekers achter het onderzoek dat Trump gebruikt om zijn stelling te staven, hebben gereageerd dat zijn conclusies niet kloppen. Er zouden wel overleden kiezers geregistreerd zijn, maar dat die gaan stemmen zijn is onzin.

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer (foto), verdedigde de versie van Trump. «Volgens hem zouden drie tot vijf miljoen mensen illegaal hebben gestemd. Dat cijfer is gebaseerd op studies die we hebben ingekeken», aldus Spicer tijdens de dagelijkse persbriefing van het Witte Huis. «Ik denk dat de president dat al een tijd denkt door studies en informatie waarover hij beschikt.»