Vervangster Gwendolyn Rutten wil bedrijfsleven naar parlement brengen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Daniëlle Vanwesenbeeck (Open Vld) heeft de eed afgelegd als nieuw Vlaams parlementslid. Ze vervangt Gwendolyn Rutten, die zich volledig wil toeleggen op het partijvoorzitterschap en een tournee door Vlaanderen start. Vanwesenbeeck wil naar eigen zeggen het bedrijfsleven naar het parlement brengen en zich inzetten voor een betere subsidiëring en minder administratie. Vanwesenbeeck won in 2012 de Womed Award voor Vlaamse vrouwelijke ondernemer van het jaar. Ze staat aan het hoofd van Mastermail, een bedrijf met vijftien werknemers dat direct mailings verzorgt. "Ik zal in het parlement vertrekken uit mijn ervaring in het bedrijfsleven", zegt ze. "Veel van mijn collega-ondernemers ervaren bijvoorbeeld moeilijkheden met het kluwen van subsidies. Dat moet veel eenvoudiger kunnen. Misschien kunnen we zelfs minder subsidiëren en dat geld gebruiken voor een lastenverlaging."

Een ander stokpaardje van Vanwesenbeeck is administratieve vereenvoudiging. "Ondernemers moeten veel te veel documenten invullen en krijgen constant controle. De meesten onder hen willen perfect in orde zijn, maar zijn niet altijd op de hoogte van de regelgeving. Dat creëert een heel gespannen sfeer."

De Open Vld'ster blijft tijdens haar parlementaire activiteiten Mastermail leiden. "Dat is een bewuste keuze. Ik ben er stellig van overtuigd dat er meer praktijk in de politiek moet worden geïntroduceerd. Het parlement moet een doorsnede van de maatschappij zijn, met ondernemers, arbeiders, landbouwers... Ik zou maar gek zijn, vind ik, mocht ik mijn bedrijf opgeven om enkel aan politiek te doen."

Vanwesenbeeck ontkent tot slot dat ze naar Leuven zou verhuizen om daar bij de lokale verkiezingen de lijst te trekken. "Ik zal niet op de lijst staan in Leuven. Ik woon in Lubbeek, en vind het daar mooi wonen. Mijn kinderen gaan hier overigens ook naar school", besluit ze.

bron: Belga