“Trump zal woensdag eerste stappen zetten voor bouw van muur aan Mexicaanse grens”

Trump zal woensdag eerste stappen zetten voor bouw van muur aan Mexicaanse grens

De Amerikaanse president Donald Trump zal woensdag de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens opleggen. Dat melden de Amerikaanse media op gezag van een bron binnen het Witte Huis. Het bouwen van de muur om illegale migranten buiten te houden -en Mexico ervoor te laten betalen- was een van de belangrijkste punten in Trumps campagne in de aanloop naar de presidentsverkiezing. Trump kondigde dinsdagavond op Twitter aan dat er “morgen/woensdag een belangrijke dag rond nationale veiligheid” op de planning staat. “Naast allerhande andere dingen, zullen we de muur bouwen!”
Volgens de krant Washington Post zou Trump uitvoeringsbevelen tekenen die de bouw van de muur mogelijk maken tijdens een town hall-bijeenkomst met werknemers van het Department of Homeland Security, die van start gaat rond 19.30 uur Belgische tijd. CNN bericht dat Trump federale middelen zou vrijmaken voor de bouw van de muur. De president heeft steeds volgehouden dat hij Mexico zou laten betalen voor de grensmuur, maar de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft al laten verstaan dat Mexico dat “uiteraard” niet zal doen.
Trump zou ook decreten ondertekenen om de strijd aan te gaan tegen die steden die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten om hen te laten deporteren, aldus Washington Post.
The New York Times schrijft bovendien dat Trump deze week actie zou beginnen ondernemen tegen legale immigranten, waaronder een immigratiestop uit Syrië en andere moslimlanden die beschouwd worden als “vatbaar voor terrorisme”.

bron: Belga