Trump wil geheime CIA-gevangenissen buiten VS weer openen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump bereidt een decreet voor dat de heropening van geheime CIA-gevangenissen in het buitenland weer mogelijk maakt. Dat meldt de krant The New York Times, dat de voorlopige tekst van het decreet heeft kunnen inkijken. De Republikein Trump wil daarnaast ook een aanpassing van het beleid rond ondervragingstechnieken voor terreurverdachten. Het drie pagina's tellende document geeft niet rechtstreeks de opdracht tot een heropening van buitenlandse CIA-gevangenissen of tot een aanpassing van de ondervragingsmethoden. Wel beveelt het een "herziening" van het beleid van voormalig Democratisch president Barack Obama aan. Zo kan Obama's niet-nagekomen belofte om Guantanamo Bay te sluiten mogelijk worden teruggedraaid, waardoor er opnieuw mensen naar dat gevangenenkamp gestuurd kunnen worden. Bovendien zou het Rode Kruis niet langer toegang krijgen tot de zogenaamde 'black sites'.

De geheime CIA-gevangenissen hadden tot heel wat ophef geleid. Onder het mom van de strijd tegen de terreur werden er gevangenen jarenlang vastgehouden, zonder aanklacht of proces. Ook werd er bij de ondervraging van terreurverdachten gebruik gemaakt van folterpraktijken, zoals waterboarding.

Met een mogelijke herinvoering van dergelijke praktijken gaat Trump meteen in tegen de legertop en tegen zijn minister van Defensie James Mattis. Zij hadden zich eerder al uitgesproken tegen Trumps voornemen om waterboarding weer mogelijk te maken. Ook CIA-baas Mike Pompeo heeft al duidelijk gemaakt dat hij "absoluut niet" zal ingaan op een bevel om omstreden ondervragingstechnieken toe te passen.

Het Congres had in 2015, onder impuls van de Republikeinse Senator John McCain, nog een wet gestemd die het gebruik van ondervragingstechnieken als waterboarden onmogelijk maakt. Een presidentieel decreet kan die wet niet veranderen.

"De president mag ondertekenen wat hij wil, maar de wet is de wet", zo heeft McCain al in een reactie laten weten. "We gaan foltering niet terugbrengen naar de Verenigde Staten."

bron: Belga