Operatie Kelk – Oud-bisschop Vangheluwe geconfronteerd met beweerd slachtoffer

Operatie Kelk - Oud-bisschop Vangheluwe geconfronteerd met beweerd slachtoffer

Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge, is bij de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel geconfronteerd met Kris Verduyn, een man die beweert dat hij 25 jaar geleden door de toenmalige bisschop seksueel misbruikt is. Dat melden VTM en de regionale zender Focus-WTV en het nieuws wordt bevestigd door meester Joris Van Cauter, de advocaat van Vangheluwe. Die wijst erop dat zijn cliënt de beschuldigingen met klem ontkent en dat het slachtoffer al vier verschillende en tegenstrijdige versies heeft afgelegd over het beweerde misbruik. De confrontatie die vandaag plaatsvond bij de Brusselse FGP is één van de bijkomende onderzoeksdaden die gevraagd waren toen Operatie Kelk, het onderzoek van het federaal parket naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk, in april vorig jaar voor de raadkamer werd gebracht. Het federaal parket vroeg toen aan de raadkamer om de strafvordering in het dossier vervallen te verklaren maar de raadkamer ging daar toen nog niet op in omdat er bijkomend onderzoek was gevraagd.

“De gevraagde confrontatie heeft plaatsgevonden”, zegt meester Joris Van Cauter, advocaat van Vangheluwe. “Mijn cliënt betwist de beschuldigingen die deze man uit met de grootst mogelijke stelligheid. Dit is een fantast die lasterlijke beschuldigingen uit. Hij heeft al vier verklaringen afgelegd en daarin vertelt hij steeds totaal andere dingen. Het is duidelijk dat de man volledig onbetrouwbaar is.”

Meester Van Cauter is ook niet opgezet met het feit dat minstens een deel van de pers op voorhand op de hoogte was gebracht van het verhoor. “Ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand, slachtoffer of verdachte, tijdens een verhoor zat te bellen en te sms’en met de journalisten die buiten stonden te wachten, zoals het beweerde slachtoffer vandaag deed.”

bron: Belga