Onderzoekscommissie aanslagen - "We kunnen niet eeuwig de lilliputters van Europa blijven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Topman Jaak Raes van de Staatsveiligheid heeft woensdag opnieuw aan de alarmbel getrokken over zijn gebrek aan manschappen en middelen. "We kunnen niet eeuwig de lilliputters van Europa blijven op vlak van inlichtingen", drukte hij de onderzoekscommissie naar de aanslagen op het hart. Ook in oktober sloeg Raes al eens een noodkreet. Hij droomde toen zelfs luidop van een verdubbeling van zijn personeel. De verhoogde dreiging van radicalisme en terrorisme overstelpt zijn inlichtingendienst immers met bergen werk, maar versterking komt er volgens hem slechts met mondjesmaat en te traag.

Voor een hele reeks taken is "extra man- en girlpower" nodig, beklemtoonde Raes nu. Denk bijvoorbeeld aan het opvolgen van de radicalisering in de gevangenissen, het screenen van bezoek aan terreurgevangenen - "met een vijftiental aanvragen per dag" - of het in de gaten houden van radicalisering elders in de maatschappij.

Het fenomeen van de 'garagemoskeeën' dook daarbij meermaals op. "We liggen niet wakker van de erkende moskeeën, wel van die die niet op de radar zitten. Daarvoor is extra manpower nodig om ze te ontdekken. Hoeveel mensen? Ook voor bronwerking of het uitpluizen van de geldstromen? Ik denk dat je er niet komt met de honderd extra mensen die ons beloofd zijn. Je komt er niet, dat is te weinig."

"Koken kost geld", was dus opnieuw de boodschap van Raes. Zelfs met de extra mensen die de komende twee jaar zullen worden aangenomen. "Het volstaat om te kijken wat Nederland doet, daar gaat het om dubbel zo hoge aantallen. We kunnen niet eeuwig de lilliputters van Europa blijven op vlak van inlichtingen." Raes betreurde ook opnieuw dat alles vandaag nog via Selor moet.

De focus van de Staatsveiligheid is door de beperkte middelen - zeker na de aanslagen van Parijs - trouwens noodgedwongen verlegd van het strategische naar de meer operationele werking. Gaat het bijvoorbeeld om de opvolging van radicalisering in de gevangenissen, dan is "het enige haalbare" voor de bevoegde tienkoppige cel binnen de Staatsveiligheid voorlopig de beeldvorming van de problematiek. "En die tien mensen zitten al op hun tandvlees", aldus nog Raes. "Maar we gaan onze aandacht ook moeten toespitsen op terreurgevangenen die in 2017 zullen vrijkomen bijvoorbeeld."

bron: Belga