Niet langer gevaarlijk hoge hoeveelheden lood in drinkwater in Flint

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Amerikaanse stad Flint zit niet langer een gevaarlijke hoeveelheid lood in het drinkwater. Dat melden de milieu-autoriteiten van de staat Michigan dinsdag. Dat is goed nieuws voor de stad, die al meer dan twee jaar geplaagd wordt door loodvervuiling in haar drinkwater, aldus Heidi Grether, bestuurder van de Michigan Department of Environmental Quality. Uit tests blijkt dat de hoeveelheid lood in het water tussen juli en december gezakt was tot 12 deeltjes per miljard, wat lager is dan de federale limiet van 15 deeltjes per miljard, aldus de autoriteiten volgens persagentschap Reuters. Volgens een inwoonster van Flint zijn de resultaten echter misleidend, omdat het water slechts getest werd in een derde van de huizen in Flint.

Flint kampte met vuil en verontreinigd drinkwater nadat in 2014 werd besloten om het waternet van de stad uit besparingsoverwegingen op een lokale rivier aan te sluiten. Inwoners klaagden daarna onder andere over huiduitslag, misselijkheid en haaruitval. Nadat bij steeds meer kinderen verhoogde loodwaarden in het bloed werden aangetroffen, werd het probleem pas in het najaar van van 2015 door de autoriteiten erkend.

Sindsdien verliep de watervoorziening opnieuw via Detroit, maar de waterleidingen waren zodanig aangetast dat het water nog steeds veel lood bevatte en het volgens experts enkel geschikt was om te wassen, en niet om te drinken. De toestand was zo dramatisch dat president Barack Obama in januari 2016 de noodtoestand uitriep in het gebied.

De watervervuiling werd ook een belangrijk thema tijdens de presidentsverkiezingen. Donald Trump en Hillary Clinton bezochten tijdens hun campagne allebei de stad om de crisis te bespreken met de lokale autoriteiten.

Burgemeester van Flint Karen Weaver liet dinsdag weten dat ze zich zal blijven inzetten om de zowat 20.000 vervuilde waterleidingen te vervangen.

bron: Belga