Grootmeester van Orde van Malta neemt ontslag na geschil met Vaticaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Grootmeester van de Orde van Malta, Matthew Festing, is gisteren ingegaan op de vraag van paus Franciscus om op te stappen. Dat is vandaag vernomen bij de orde. De Orde van Malta is een van de oudste nog bestaande ridderordes en dateert uit de tijd van de kruisvaarders. "Dinsdagnamiddag is de Grootmeester op audiëntie geweest bij de paus, die hem gevraagd heeft ontslag te nemen. De Grootmeester heeft aanvaard", zo luidt het.

De Brit Matthew Festing, die in principe voor het leven benoemd was, moet zijn raad nog samenroepen om het ontslag te officialiseren.

Tussen Festing en het Vaticaan woedde al een tijdlang een geschil, na het ontslag van de Duitser Albrecht von Boeselager, de nummer drie van de Orde van Malta. Een oorzaak zou een schandaal over de verdeling van condooms in Myanmar door de liefdadigheidstak van de Orde zijn.

Festing had geweigerd mee te werken aan een onderzoek door het Vaticaan naar het ontslag van de Duitser, die geschorst werd vanwege het condoomprogramma. Boeselager zei niet op de hoogte te zijn geweest van dat programma en het stopgezet te hebben eens hij van het bestaan ervan leerde.

Bron: Belga