Amerikaan kondigt zwangerschap aan met een grote explosie

Een Amerikaanse man kijkt aan tegen een boete en mogelijk zelfs een jaar in de cel nadat hij de zwangerschap van zijn vrouw heeft aangekondigd. Zijn medium voor het communiqué was dan ook hoogst ongebruikelijk.

Ashley Sterkel is in verwachting van een zoontje. Dat heugelijke nieuws wilde manlief Jon delen met een knal. Daarom vulde hij een explosief doelwit met blauw krijtpoeder en bracht hij het tot ontploffing met een geweerschot. De aankondiging was blijkbaar tot vijf kilometer rond het huis te horen.

Veel buren brachten de politie op de hoogte toen ze de knal hoorden. Ze waren zich niet bewust van de annonce, en dachten dat een huis of auto ontploft was. De sheriff kwam ter plaatste en ontdekte dat Jon geen vergunning had voor de explosieven.

Hoewel niemand gewond raakte, heeft Sterkel zijn verontschuldigingen al aangeboden aan de hele buurt. “Ik wil me verontschuldigen voor alle verwarring. Ik ben een eerlijke man. Als de openbare aanklager me wilt vervolgen, zal ik me verantwoorden voor het gerechtshof”, verklaart Sterkel aan BBC News. De geboorte zal in ieder geval iets rustiger aangekondigd worden.

Volgens de politie worden explosieve doelwitten steeds populairder in de Verenigde Staten. Mensen die ze willen gebruiken, moeten wel een fiat van de ordediensten krijgen. “De delen van het doelwit zijn volkomen legaal. Maar eenmaal alles samengevoegd wordt, moet je een vergunning aanvragen”, getuigt bomexpert Jim DeFreece bij Omaha World Herald. Wie dat niet doet, riskeert en celstraf tot één jaar en een boete van 1.000 dollar (930 euro).