VN wil 4,6 miljard dollar extra voor vluchtelingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Naties hebben de donorlanden dinsdag opgeroepen om 4,6 miljard dollar (4,3 miljard euro) extra vrij te maken voor de hulp aan Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Het merendeel van hen, hoofdzakelijk vrouwen en kinderen, leeft in erbarmelijke omstandigheden, klinkt het. Vorig jaar werd slechts 60 procent van de toegezegde donaties ook effectief betaald. "Ik denk dat we beter kunnen doen", zegt de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi. "Syrische vluchtelingen in de regio hebben meer dan ooit onze steun nodig. De internationale gemeenschap moet duidelijk de boodschap sturen dat ze aan hun zijde staan en hen van de nodige hulp zullen voorzien."

De VN hebben samen met ongeveer 240 partners, waaronder internationale instellingen, syaten en ngo's, dinsdag het regionale hulpplan (3RP) voor 2017 en 2018 voorgesteld in de Finse hoofdstad Helsinki. Doel is om humanitaire hulp te financieren en organiseren voor de 4,7 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.

Naast de ruim 4,6 miljard dollar is er volgens de VN ook nog 3,4 miljard dollar nodig voor humanitaire hulp aan interne verdrevenen in Syrië.

Bron: Belga