Rusland, Iran en Turkije willen observatiemechanisme voor staakt-het-vuren in Syrië

Rusland, Turkije en Iran willen een trilateraal mechanisme in werking stellen om toe te zien op het staakt-het-vuren in Syrië en om dit volledig te laten respecteren. Dit heeft de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken Kairat Abdrakhmanov dinsdag gezegd. Het mechanisme moet ook proberen “alle provocaties te voorkomen en alle moraliteiten van het staakt-het-vuren” tussen regering en het verzet uit te klaren, zo blijkt uit de door de Kazach voorgelezen gezamenlijke verklaring van de drie landen aan het eind van gesprekken tussen de Syrische regering en de rebellen in de Kazachse hoofdstad Astana.

Moskou en Teheran steunen het bewind in Damascus militair, Ankara steunt de rebellie. De drie landen zijn echter naar eigen zeggen vastberaden “gezamenlijk te vechten” tegen de extremistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) en het met al-Qaida gelieerde Fatah al-Sham Front.

De drie zeggen ook het door de VN geschraagde vredesproces dringend een “jumpstart” moet kennen. Het voorziet erin dat vertegenwoordigers van de regering en oppositie in Syrië elkaar volgende maand in Genève moeten ontmoeten.

Die twee partijen hebben de verklaring van de drie landen niet ondertekend.

Bron: Belga