Politie kan met slimme camera's op zoek naar wie verkeersboetes niet betaalt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De politie kan binnenkort met de slimme camera's op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De bevoegde Kamercommissie stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van Open Vld dat dit mogelijk maakt. Tot op vandaag had enkel de douane toegang tot de databank met openstaande penale boetes. Dat de aanpak doeltreffend is, blijkt uit proefprojecten die de douane in 2013 heeft opgezet. "Op zes weken tijd werden 179 overtreders gevat, samen goed voor een bedrag van 103.033 euro", aldus Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. Samen met partijgenoten Katja Gabriëls en Vincent Van Quickenborne werkte ze daarom een wetsvoorstel uit om ook de politie toegang te geven tot de databank met openstaande boetes van de FOD Financiën.

De liberalen beklemtonen dat hun wetswijziging ook een belangrijk ontradend effect zal hebben. Zeker als je weet dat de politie het voertuig van de wanbetalers kan vastzetten tot de achterstallige boetes betaald zijn. "Dat zal de schuldenaar ertoe aanzetten om vlugger te betalen", vermoedt Van Quickenborne.

Opvallend: voor de liberalen is de inning van strafrechtelijke boetes eigenlijk geen taak voor de politie. "Dat behoort in ieder geval niet tot haar kerntaken. Maar in afwachting van een uitbesteding aan de private sector, is het aangewezen de bestaande mogelijkheden volop te benutten", zo verwoordt Gabriëls het.

De politie kan wel best betaald worden voor het geleverde werk, vindt Open Vld. Het wetsvoorstel voorziet daarom dat de politiezones in kwestie en de federale politie zicht krijgen op tien procent van de door hen geïnde boetes. Oppositiepartij sp.a stemde dinsdag samen met meerderheidspartijen Open Vld, N-VA, CD&V en MR voor het wetsvoorstel. PS, cdH en de groenen onthielden zich.

bron: Belga