Graaicultuur repatriëringen – “Gaat om erg kleine meerderheid, die streng moet worden aangepakt” (vakbonden)

Graaicultuur repatriëringen - "Gaat om erg kleine meerderheid

Volgens politievakbonden NSPV en VSOA heerst de graaicultuur binnen de politiedienst die illegalen repatrieert, slechts bij een “erg kleine meerderheid” van de agenten. “Als de feiten worden bewezen, moet die groep streng worden aangepakt en eventueel worden verwijderd, zodat de andere agenten hun werk wél goed kunnen blijven doen”, zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter bij VSOA.
Een audit waar VTM Nieuws gisterenavond over berichtte, onthult allerlei wanpraktijken binnen de repatriëringspolitie. Zo zouden sommige “escorteurs”, agenten die illegalen begeleiden bij de repatriëring, terugkeren via vakantielanden, vliegtuigtickets boeken in businessclass, logeren in dure hotelkamers, en zelfs prostituees bezoeken, allemaal op kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

“Het is goed dat die audit eindelijk is gebeurd. We horen al jaren geruchten, en nu heeft de politie eindelijk het lef gehad om de zaken zelf te onderzoeken”, zegt Houssin. Volgens Houssin en Carlo Medo, voorzitter van NSPV, gaat het evenwel maar om een “erg kleine groep agenten”. “De meeste van die repatriëringen gaan niet naar vakantiebestemmingen, geloof me vrij”, zegt Houssin.

Houssin pleit voor een strenge aanpak van de betrokken agenten, en vraagt ook dat de verantwoordelijken binnen de eenheid, die jarenlang “de andere kant op keken”, worden aangepakt. Tot slot vragen de bonden ook inzage in het auditrapport, “om mee te kunnen nadenken over beleidsprocessen”. “Het lijkt me logisch dat wij daar als sociale partners in betrokken worden”, besluit Medo.

bron: Belga