China wil de plek van de VS innemen

AFP / N. Kamm

Nadat de VS zich heeft teruggetrokken uit het handelsverdrag TPP, gaan de andere landen ermee verder. China wil de vrijgekomen plaats innemen.

De Amerikaanse president trok de VS terug uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), het vrijhandelsverdrag met Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Niew-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei. Het was een van zijn eerste besluiten als president.

Al tijdens de campagne zei Trump dat vrijhandelsverdragen Amerikaanse jobs doen verdwijnen. Door het wegnemen van bepaalde barrières, kunnen bedrijven die jobs immers makkelijker naar het buitenland verplaatsen.

“Zeer jammer”

De andere landen die deel uitmaken van TPP gaan er toch mee door. “Het is zeer jammer, maar komt niet onverwacht”, aldus de Australische minister van Handel Steve Ciobo. Volgens hem zou het akkoord ook mogelijk zijn met elf landen, zonder de VS. Australië liet weten de mogelijkheid om het akkoord alsnog te ratificeren levend te houden, en heeft al onderhandelingen opgestart met Canada, Mexico, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore en Maleisië om een alternatief uit te werken, aldus Ciobo.

China

Australië meent bovendien dat China de nieuwste aanwinst van het TPP kan worden. Dat is opmerkelijk, want de Verenigde Staten wilden met TPP net de macht van China in de regio inperken. Dat land zou nu dus kunnen profiteren van de zet van Trump.

“De mogelijkheid bestaat zeker dat China het TPP zou vervoegen”, stelde de Australische premier Malcolm Turnbull. “Wij engageren ons altijd om de economische integratie in de Aziatisch-Pacifische regio te versterken en om de onderhandelingen over alternatieve vrijhandelsakkoorden te versnellen”, reageerde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken daarop.

Trump heeft gisteren ook het licht op groen gezet voor de bouw van de oliepijpleiding Keystone XL, die Canada met de VS verbindt. Het gigantische project was door Trumps voorganger Barack Obama naar de prullenbak verwezen.