Formule 1 krijgt nieuwe leiding

AFP / T. Kitamura

Nu Bernie Ecclestone na bijna veertig jaar aan de kant is geschoven, krijgt de nieuwe leiding van de Formule 1 concreet vorm. Zo keert Ross Brawn terug naar de koningsklasse. De voormalige mentor van Michael Schumacher gaat aan de slag als sportief directeur.

De voorbije vier decennia zette Ecclestone de krijtlijnen uit in de belangrijkste autosport-competitie ter wereld, maar sinds deze week heeft de Formule 1 een nieuwe CEO. De Amerikaan Chase Carey volgt Ecclestone vroeger dan verwacht op, al zal hij de lakens niet alleen uitdelen.

Het was al bekend dat Sean Bratches zich voortaan zou ontfermen over het commerciële aspect. De sportieve leiding komt in handen van Ross Brawn, een naam als een klok in de Formule 1.

De Brit maakte vooral faam als technisch directeur bij Benetton en Ferrari, waar hij ene Michael Schumacher naar zeven wereldtitels leidde. Sinds 2013 was hij niet meer aan de slag in de paddock, maar nu maakt hij zijn wederoptreden door de grote poort.

«Het is fantastisch om weer terug te keren in deze wereld», zegt Brawn. «De afgelopen maanden heb ik al heel wat gesprekken gevoerd met de mensen van Liberty Media. Ik kijk ernaar uit om samen met Chase, Sean en de Formule 1-teams deze sport verder te ontwikkelen. Samen met de teams en de promotors krijgen we een unieke kans om er een betere Formule 1 van te maken, vooral voor de fans.»

Ook Carey is tevreden dat hij Brawn heeft kunnen strikken voor een van zijn topfuncties. «Ik ben verheugd dat Ross terugkeert naar de Formule 1», zegt de nieuwe CEO. «Tijdens zijn carrière heeft hij elke ploeg waar hij werkte iets bijgebracht. Zijn ongeëvenaarde technische kennis, zijn ervaring en zijn uitgebreide netwerk hebben me al veel geholpen. Ik reken op zijn advies en expertise.»