Zo ontwerp je ‘s werelds beste kleuterschool

Stel: je krijgt als architect vrij spel en mag een nieuwe kleuterschool ontwerpen. Vertrek je van jouw dromen? Of van het spelgedrag van kinderen? De architect van deze Japanse kleuterschool zette de gebruikers zo centraal dat de school werd uitgeroepen als the ‘world's best kindergarten'. “Kinderen niet controleren, niet beschermen. Laat ze gewoon doen wat ze graag doen”, luidde het plan van aanpak. Het resultaat?
door
marketing
Leestijd 1 min.

(Bron: ideas.ted.com/inside-the-worlds-best-kindergarten)

Eén grote cirkel

Het dak is één speelplaats. Het is een houten cirkel met een omtrek van 183 meter waardoor kinderen vanzelf in het rond rennen. Gemiddeld loopt elk kind dagelijks vier kilometer!

Vangnetten

Vangnetten rond de bomen vervangen de klassieke balustrades. Kinderen klimmen graag als aapjes, op en over elkaar heen. Met hoe meer, hoe liever. Tot soms veertig kinderen rond één boom.

Bomen in de klas

Bomen groeien door de klaslokalen, door het dak. Kinderen houden van bomen om te knuffelen, er in te bijten, er in te klimmen. Ook breekt de natuur zo binnen.

Geen grenzen

De lokalen zijn het grootste deel van het jaar volledig open. Bij gebrek aan grenzen kan geen enkel kind zich opgesloten voelen. En loopt er toch eens een boos kind weg, komt het automatische terug omwille van de cirkel van het gebouw.

Waterkraantjes

Veel waterkraantjes om te wassen en te spelen. Ook om hun laarzen te vullen, elkaar te ontmoeten, af te koelen... Met flexibele buisjes zodat ze water naar hun vrienden kunnen spuiten.