Waarom je sneller werk vindt als je BIM kent

Je tekent al lang geen bouwplan meer op papier. Maar ben je ook mee met de laatste revolutie in de bouwwereld? Het digitale projectmodel BIM krijgt nu ook in België voet aan de grond. Hoe school je je bij?
door
marketing
Leestijd 2 min.

Wat betekent BIM voor iedereen die werkt en werk zoekt in de bouw? “Het is zowel de toekomst als de realiteit”, zegt vakexpert voor alle VDAB-opleidingen tekenen en vormgeving Kurt Devos.

Wat is BIM?

BIM (Building Information Modeling) is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project digitaal ontwerpen, uitwerken en onderhouden. Het is het vervolg op de vroegere 3D-plannen van architecten. BIM zorgt voor een nauwkeurige visualisatie, bevat een databank met alle gebruikte materialen, integreert nutsleidingen en koppelt architecten en aannemers, projectleiders, nutsbedrijven... Het vergemakkelijkt de communicatie tussen iedereen betrokken bij een bouwproject en simuleert reële prestaties. Kosten, planning en invloed op het milieu worden beter begrepen door alle betrokkenen.

Verhogen mijn kansen op werk na een BIM-opleiding?

Ja. Werkgevers zoeken steeds meer tekenaars, architecten, ontwerpers, ingenieurs en projectmanagers die met BIM kunnen werken. Dit omdat BIM vandaag wordt gebruikt in alle grote projecten, bijvoorbeeld in alle overheidsprojecten in België.

De BIM-revolutie in de bouw mag je niet missen. Iedereen, van architecten tot metsers, krijgt er mee te maken. Ook een technieker die met zijn tablet de weg vindt naar een kapotte compressor in een nieuw gebouw.

Waar volg ik de gratis opleiding BIM-modelleur?

VDAB organiseert een korte opleiding van 20 tot 25 dagen voor mensen die al een voorkennis in bouwkunde hebben. Als basis leren we elektronisch een huis bouwen, met alles erop en eraan.

Deze opleiding is gratis voor niet-werkende werkzoekenden.


Foto: Pexels