Staande ovatie voor veertigjarige Gentse politieke carrière Daniël Termont

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om zijn veertigjarige carrière in de Gentse politiek niet zomaar te laten passeren, verrasten de Gentse gemeenteraadsleden hun burgemeester Daniël Termont (sp.a) maandag bij de start van de gemeenteraadszitting (sp.a) met een staande ovatie en een toespraak. "Hij was amper 23 jaar toe hij startte als raadslid", stak sp.a-fractieleider Anne Schiettekatte van wal. Ze bracht in herinnering hoe Termont in januari 1977 in de gemeenteraad terechtkwam, samen met Guy Verhofstadt (Open Vld). "Beiden, toen nog met lang haar, mochten als jongste gemeenteraadsleden de telling van de verkiezing van de schepenen opnemen, een paar weken later was er al discussie tussen beiden, het ging over jeugdbeleid."

Schiettekatte sloot haar dankwoord af met een citaat van Termonts favoriete dichter, Pablo Neruda: "Je leerde ons de eenheid en het verschil tussen de mensen hier", klonk het.

"Als u dat onverwacht overkomt dat ze zeggen dat je veertig jaar in de gemeenteraad zit, word je stilaan een oude man", grapte Daniël Termont na een staande ovatie. "In die veertig jaar dat ik hier zit, heb ik heel veel opgestoken van veel collega's." Termont herinnerde voorts dat hij begon als raadslid in de oppositie, later als raadslid binnen een coalitie, en daarna opklom van fractieleider tot schepen en tot slot de afgelopen twee legislaturen tot burgemeester.

Grapje of niet, Termont besloot zijn spontane speech met de mededeling dat hij herinneringen aan veertig jaar gemeenteraad tijdens zijn pensioen zal neerpennen in een boek.

bron: Belga