Inlichtingendiensten onderzoeken banden van Trumps veiligheidsadviseur met Rusland

Inlichtingendiensten onderzoeken banden van Trumps veiligheidsadviseur met Rusland

De Amerikaanse inlichtingendiensten voeren een onderzoek naar communicatie tussen Michael Flynn, Trumps veiligheidsadviseur, en hooggeplaatste Russische functionarissen. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van mensen die vertrouwd zijn met het dossier. Flynn is daarmee de eerste Witte Huis-medewerker naar wie de FBI, CIA, NSA en Amerikaanse schatkist een onderzoek voeren om na te gaan in welke mate de Russische overheid contact had met mensen die dicht bij Trump staan. Wanneer het onderzoek begon, of het bewijs opleverde en of het nog bezig is, is niet duidelijk. Bedoeling is alleszins na te gaan of door de contacten die Flynn had met Russische functionarissen bepaalde wetten overtreden werden. Centraal daarin staat een reeks telefoongesprekken die Flynn op 29 december had met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington. De regering-Obama kondigde die dag een reeks sancties en andere maatregelen af tegen Rusland, omdat het land zich met cyberaanvallen gemengd zou hebben in de Amerikaanse verkiezingen. Ook eerdere contacten tussen Flynn en, volgens WSJ, “Russische figuren”, worden onderzocht.

Het Witte Huis liet zondagavond in een verklaring geen weet te hebben van “zo’n onderzoek, of zelfs een onderliggende reden voor zo’n onderzoek”. Eerder deze maand had woordvoerder Sean Spicer al laten weten dat de contacten tussen Flynn en Kisljak gingen over een gesprek tussen Trump en Poetin dat geregeld moest worden. Maar volgens de krant hebben de inlichtingendiensten informatie waaruit blijkt dat Flynn en Kisljak herhaaldelijk contact hadden.

De gepensioneerde legergeneraal Flynn speelt als veiligheidsadviseur een centrale rol in het Amerikaanse beleid over Rusland.

bron: Belga