Geweld Irak - Oosten van Mosoel volledig heroverd op IS

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraakse strijdkrachten hebben het oosten van Mosoel volledig heroverd op terreurgroep Islamitische Staat. Dat verklaart het Iraakse ministerie van Defensie.

Vorige week woensdag hadden de Iraakse troepen het overgrote deel van het oosten van de Noord-Iraakse stad al veroverd, maar een klein stuk van het stadsdistrict bleef toen nog onder controle van IS.

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft intussen een onderzoek bevolen naar mogelijke schendingen van de mensenrechten door regeringstroepen en milities, die het in Mosoel opnemen tegen IS.

Bepaalde delen van het regeringsleger en van de (overwegend sjiitische) milities zouden zich in Mosoel schuldig maken aan "kidnapping, mishandeling en geweld" tegen burgers, zo verklaarde al-Abadi. Volgens de premier gaat het om kleine groepen van soldaten en paramilitairen, "die de goede naam van de strijdkrachten bezoedelen".

Tienduizenden Iraakse troepen en Iraakse Koerden begonnen op 17 oktober een grootschalige operatie om het laatste bolwerk van IS in Irak te heroveren. Ze konden dat doen dankzij de steun van de internationale coalitie, die geleid wordt door Washington.

bron: Belga