Meer dan half miljoen deelnemers aan Women’s March is Los Angeles

Meer dan half miljoen deelnemers aan Women's March is Los Angeles
Meer dan half miljoen deelnemers aan Women's March is Los Angeles

In Los Angeles zijn zondag honderdduizenden mensen op straat gekomen om deel te nemen aan de vrouwenmars, die werd georganiseerd door verschillende mensenrechtenorganisaties. De manifestanten strijden in de eerste plaats voor vrouwenrechten, maar richten zich ook tegen het beleid van de kersverse president Donald Trump. Volgens de politie waren meer dan 500.000 mensen aanwezig, de organisatoren houden het op 750.000 manifestanten. Volgens de politie is de solidariteitsmars de grootste manifestatie in dertig jaar tijd in de stad. In 2006 kwam een half miljoen mensen op straat voor een mars voor de immigratie.
In verschillende steden binnen en buiten de Verenigde Staten vonden Women’s Marches plaats.
In New York kwam eveneens een half miljoen mensen op straat, in Chicago 250.000 mensen. In Washington, waar de mars oorspronkelijk werd georganiseerd, kwamen eveneens honderdduizenden mensen op straat. Ook verschillende beroemdheden tekenden present. Onder meer regisseur Michael Moore en zangeres Madonna namen het woord. En in Park City, in de Amerikaanse staat Utah, kwamen in de marge van het Sundance filmfestival 4.000 mensen samen, onder wie talkshowpresentatrice Chelsea Handler en zanger John Legend.
De manifestaties verliepen over het algemeen vreedzaam. In Washington bekogelden manifestanten de zogenaamde “Trump Unity Bridge”, een constructie op wielen met Amerikaanse vlaggen en steunslogans voor Trump, die door de aanhangers van de president op het parcours van de mars werd neergezet. De manifestanten reageerden met slogans als “hey hey ho ho, Donald Trump has got to go” (Donald Trump moet vertrekken).

Bron: Belga