Masters snooker – Joe Perry in finale na onwaarschijnlijke comeback

Masters snooker - Joe Perry in finale na onwaarschijnlijke comeback

Joe Perry (WS-9) heeft zich zaterdag in het Alexandra Palace van Londen voor het eerst in zijn carrière voor de finale van een major snookertoernooi geplaatst. In de halve finales van het Masters versloeg de 42-jarige Engelsman zijn landgenoot Barry Hawkins (WS-12), vorig jaar runner-up, met 6-5 na een onwaarschijnlijke comeback. Perry was eerst nog wel op een 2-1 voorsprong gekomen, maar lag bij 2-5 uitgeteld op het canvas. In het achtste frame had hij immers ook nog eens een snooker nodig om zich uit de uitzichtloze situatie te redden. “Ik stond al klaar om Barry de hand te schudden en proficiat te wensen”, verklaarde “Gentleman” Perry. “Ik had geen kans meer mogen krijgen, maar kreeg die toch. Daarna ben ik dan ook vol voor alles gegaan. Langzaam groeide het zelfvertrouwen. Ik speelde helemaal niet goed. Barry was veruit de beste speler, maar op één of andere manier heb ik hem toch aan het twijfelen kunnen brengen. Al 26 jaar ben ik prof en nu speel ik voor het eerst voor een major titel. Ik sta wel al een eeuwigheid in de top zestien, dus ik zal wel iets kunnen, maar op deze uitschieter was het heel lang wachten.”
Zondag neemt Perry het in de finale (best of 19) op tegen titelverdediger Ronnie O’Sullivan. Die schakelde de Hongkonger Marco Fu (WS-8) met 6-4 uit. O’Sullivan won het Masters al zes keer en was vijf keer runner-up. “The Rocket” heeft op zijn palmares in totaal zestig toernooien, met daarbij zestien majors. Perry won in zijn loopbaan vijf toernooien, met daarbij slechts één full ranking (het Players Championship van 2015). “Tja, ik denk wel dat Ronnie favoriet is”, aldus Perry. “Ik heb al tegen alle groten gespeeld – Davis, White, Hendry – en O’Sullivan is veruit de moeilijkste tegenstander. Maar goed, ik sta nu in die finale en zal ze proberen te winnen ook. Mijn plan is om op voorsprong te komen en op voorsprong te blijven.”
Perry speelde vijftien keer eerder tegen O’Sullivan en slaagde er twee keer in hem te verslaan, beide keren in 2008. Sindsdien nam O’Sullivan al uitgebreid weerwraak. In het jongste duel, in februari 2016 in de halve finales van het Welsh Open, trok O’Sullivan met 6-3 aan het langste eind.

.

bron: Belga