Parlement stemt in februari over statuut terreurslachtoffers

Koen Geens: "Statuut terreurslachtoffers in februari naar parlement"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft een wetsontwerp opgemaakt dat een statuut verleent aan slachtoffers van terreur. Het ontwerp wordt in februari voorgelegd aan het parlement.

Vorige week uitten enkele nabestaanden van mensen die het leven lieten of gewond raakten bij de aanslagen van 22 maart felle kritiek op de Belgische regering. “Niemand heeft ons begeleid naar welke dienst dan ook, gezegd welke dossiers we moesten opstellen, waar we hulp konden krijgen. We moesten alles helemaal zelf uitzoeken. Dat is gewoon inhumaan, daar ben je fysiek en mentaal niet toe in staat”, was onder meer te horen.

In een reactie daarop heeft minister De Block een wetsontwerp uitgewerkt dat slachtoffers van terreur een statuut geeft. Het voorstel zal in februari aan het parlement voorgelegd worden, meldde Justitieminister Koen Geens (CD&V) in De Zevende Dag. Hij wil bij mogelijke nieuwe aanslagen ook een taskforce oprichten, waarin de gemeenschappen en de verzekeringsmaatschappijen de dossiers gezamenlijk afhandelen.

Want voor de aangekaarte problemen wijst de justitieminister ook met de vinger naar de aanpak van de maatschappijen. “Ik begrijp dat de verzekeringen niet gemakkelijk zijn. Dat ondervindt echter elk slachtoffer van gelijk welk misdrijf of ongeval. Dit is een gelegenheid voor mij om tegen de maatschappijen te zeggen: ‘Een beetje minder formaliteit, een beetje meer snelheid, zoals de overheid’.”