Publifin - Luikse bestuurders van cdH bij Publifin en Nethys nemen ontslag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Luikse bestuurders van cdH die in de raden van bestuur zetelen van de intercommunale Publifin en haar filiaal Nethys hebben hun ontslag aangeboden. Dat meldt de woordvoerder van viceminister-president van de Federatie Wallonië-Brussel Alda Greoli (cdH). De beslissing in het kader van het "algemeen belang" werd genomen in overleg met de partijinstanties en minister Greoli, klinkt het in een persbericht. Eind december lekte in Le Vif uit dat de Waalse intercommunale Publifin, het vroegere Tecteo, een stelsel van riante vergoedingen had uitgewerkt voor vergaderingen van nep-adviesraden, waar de (veelal lokale) mandatarissen niet eens aanwezig moesten zijn.

Dinsdag kondigde provinciaal raadgever en de Luikse cdH-voorzitter Dominique Drion al zijn ontslag aan als vicevoorzitter van Nethys. En een dag later legde Didier Hamers, bestuurder en vicevoorzitter van cdH, eveneens al zijn mandaten neer bij Publifin.

Vrijdag besliste de Luikse afdeling van de socialistische partij PS bovendien dat ze een werkgroep op poten wil zetten om de regels rond voor publieke mandatarissen te verduidelijken en te verdiepen. "Een publiek mandaat moet onberispelijk zijn en er moeten mechanismen op poten worden gezet om zeker te zijn dat dat het geval is", klinkt het.

De Luikse afdeling hoopt dat dit voorstel snel zal worden besproken binnen de partij en zal worden gecommuniceerd naar de andere partijen, om een brede consensus te bereiken. "We willen een sterk signaal sturen naar de bevolking, dat ze in moeilijke momenten zeker kan zijn dat er een wil is om te handelen volgens het algemeen belang", aldus de Luikse PS'ers.

bron: Belga